CHP İzmit İlçe Çevre Komisyonu: Körfezin dip temizliği, liman doldurması ile mi sürecek? Çevresel etkiler yeterince değerlendirildi mi?

CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu, Derince Deniz Mahallesi'nde Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılacak Dolfen ve Rıhtım Alanı İlavesi Projesi ile ilgili, “Kıyı şeridini daha ne kadar dolduracağız? Körfezde yapılan dip temizliği, liman doldurması ile mi devam edecek? Çevresel etkiler yeterince değerlendirildi mi? Halk sağlığı riskleri göz ardı mı ediliyor? Yerel halk proje konusunda bilgilendirildi mi ve onların görüşleri alındı mı?” sorularını sordu

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Derince Deniz Mahallesi'nde Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılacak Dolfen ve Rıhtım Alanı İlavesi Projesi’nin çevre ve halk sağlığı ile ilgili yaratabileceği sorunlar konusunda değerlendirmelerde bulunuldu. CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Derince ilçemizin Deniz Mahallesi'nde Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olan Dolfen ve Rıhtım Alanı İlavesi projesi, İzmit ilçemiz sınırları içerisinde kalan bölgelere yakınlığı nedeniyle çevresel ve halk sağlığı endişelerine yol açmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporu incelendiğinde, projenin çeşitli eksiklikleri ve olası riskleri dikkat çekmektedir” ifadeleri yer aldı.

SOSYAL VE TİCARİ FAALİYETLER ZARAR GÖREBİLİR

Açıklamanın devamında, “Proje kapsamında kıyı şeridinde gerçekleştirilecek dolgu işlemleri İzmit sınırları içindeki bölgeleri de doğrudan etkileyebilir. Proje alanında yapılan dolgu ve inşaat işlemlerinin deniz ekosistemi üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler yeterince değerlendirilmemiştir. Bu durum, İzmit Körfezi'ne kıyısı olan mahallelerde ve sanayi alanlarında kirliliğe yol açabilir. Proje, İzmit şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle, şehirde yaşayan insanların günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Özellikle inşaat süresince oluşacak gürültü ve hava kirliliği, bölgedeki yaşam kalitesini düşürecektir. Ayrıca, deniz suyu kalitesinin düşmesi durumunda, İzmit Körfezi'nde yapılacak olan sosyal ve ticari faaliyetler de zarar görebilir” sözleri kullanıldı.

HALK SAĞLIĞI RİSKLERİ GÖZ ARDI MI EDİLİYOR?

“Projenin inşaat süresince ve sonrasında oluşacak toz, gürültü ve trafik yoğunluğu, bölgedeki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İzmit sınırları içinde yaşayan halkın, özellikle solunum yolu hastalıkları ve stres kaynaklı rahatsızlıklar gibi sağlık sorunları ile karşılaşma riski artmaktadır. Bu durumda sormamız gereken sorular şu şekildedir:

Kıyı şeridini daha ne kadar dolduracağız?

Körfezde yapılan dip temizliği, liman doldurması ile mi devam edecek?

Çevresel etkiler yeterince değerlendirildi mi?

Halk sağlığı riskleri göz ardı mı ediliyor?

Yerel halk proje konusunda bilgilendirildi mi ve onların görüşleri alındı mı?

RİSKLER YARATMA POTANSİYELİ YÜKSEKTİR

Dolfen ve Rıhtım Alanı İlavesi projesinin mevcut haliyle, İzmit ve çevresindeki yerleşim bölgelerinde çevresel ve halk sağlığı riskleri yaratma potansiyeli yüksektir. Proje ile ilgili endişelerin giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için yetkililerin ve proje sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine inanıyoruz. CHP İzmit İlçe Başkanlığı Çevre Komisyonu olarak projenin ilerleyişi hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye ve çevresel duyarlılıkları koruma yönündeki çabalarımıza devam edeceğiz.”