Çitfçinin Tarlada Kalan Mahsulleri ile ilgili meclise verdiğim soru önergem

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya önerge vererek çiftçilerin sorunlarını TBMM’de gündeme getirdi. Önergede şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizin tarım sektörü, milyonlarca vatandaşımıza istihdam sağlayan ve ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bir alan olmakla birlikte temel gıda maddelerimizin karşılanmasında çok büyük bir öneme sahiptir.
“Toplumumuzda büyük endişe yaratmaktadır”

Ancak son yıllarda çiftçilerimizin mahsullerini satamaması, tarlada kalan ürünlerin ciddi ekonomik kayıplara yol açması ve çiftçilerin geçimlerini sürdürememe tehlikesiyle karşı karşıya kalması, toplumumuzda büyük endişe yaratmaktadır. Üretici fiyatlarının düşük olması, artan girdi maliyetleri, yeterli pazar imkanlarının sağlanamaması ve lojistik sorunlar, tarım sektöründe büyük krizler doğurmaktadır.
“Her yıl değer kaybetmektedir “
Çiftçilerimizin girdi maliyetleri her yıl artarken mahsulleri her yıl değer kaybetmektedir. Öyle ki çiftçilerimiz 1 kg buğdayı ile 1 bardak çay alamayacak duruma düşmüştür. Aynı zamanda çiftçilerimizden düşük fiyata alınan ürünlerin markete reyonlarında fahiş fiyatlara ulaşması tüketiciyi mağdur etmekte üreticiyi ise üretimden uzaklaştırmaktadır.

Bu bağlamda;

1. Türkiye genelinde son 5 yıl içerisinde çiftçilerin tarlada kalan mahsul miktarına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu veriler nelerdir?
2. Çiftçilerin ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi için Bakanlığınızca ne tür destek ve teşvikler sağlanmaktadır? Bu teşvik ve desteklerin etkisi nasıl değerlendirilmiştir?

3. Ürünlerini satamayan çiftçilerin yaşadığı ekonomik kayıpların telafi edilmesi amacıyla herhangi bir tazminat veya destek mekanizması bulunmakta mıdır? Varsa bu mekanizmanın işleyişi nasıldır?

4. Mahsullerini satamayan çiftçilere, ürünlerin değerlendirilmesi ve korunması için (soğuk hava depoları, işleme tesisleri, kurutma gibi) altyapı desteği sağlanması planlanmakta mıdır?

5. Tarım ürünlerinin iç ve dış pazarlarda satışı konusunda yaşanan sorunların çözümü için Bakanlığınızın yürüttüğü herhangi bir çalışma veya geliştirmekte olduğu projeler var mıdır?

6. Özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçilerin ürünlerini doğrudan tüketiciye ulaştırabilmesi için kooperatifçilik ve dijital pazarlama yöntemlerinin yaygınlaştırılması konusunda planlanan yeni politikalar veya planlanan bir hal yasası var mıdır?