Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Deprem Bölgesindeki Hatay’da İncelemelerde Bulundu

Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti 20-21-22 Şubat 2022 tarihleri arasında 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem felaketinden en çok etkilenen iller arasında bulunan Hatay ilinde depremzedeleri ziyaret etti.
Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti UGC Genel Başkanı Ahmet Öz, Genel Başkan Yardımcısı Tezcan Aydın, Mersin İl Temsilcisi Gültekin Hakan Koçman tarafından oluşturulan heyet 20 Şubat tarihinde Hatay’a ulaştı. Heyet yaklaşık iki gün boyunca Hatay’ın farklı yerlerinde depremzedeler, gazeteciler ve yetkililer ile bir araya geldi ve durum ile ilgili bilgi aldı.
UGC Heyeti 6.4 Defne merkezli depremde Defne’deydi
UGC heyeti büyük depremin 17.gününde 20 Şubat 2023 akşamı Hayat Defne merkezli 6.4 ile Hatay Samandağ merkezli 5.8 depremine yakalandı. Depremler sırasında UGC heyeti, Kocaeli Belediyesi tarafından Defne’de kurulan Çadır Kent’teydi. UGC Genel Başkanı Ahmet Öz, deprem gecesi Tv100 kanalının da canlı yayının konuğu oldu. Derpem ile ilgili son dakika bilgilerini Tv100 izleyicileri ile paylaşan Öz, Hatay da ki yıkım ve yaralananları ile sıkıntıları ve sorunları paylaştı.
UGC heyeti depremzedeler ile bir araya geldi
Deprem sabahı depremzedelerden yaşadıkları sorunları ile mevcut durumlarını dinleyen UGC heyeti aynı zamanda depremzedelerin taleplerini aldı. Depremzedeler imkansızlıklardan yakınırken öncelikli talepleri daha iyi koşullara sahip olabilecekleri konteyner evlere taşınmak oldu. Soğuktan ve günlük ihtiyaçlarını giderecek koşulların eksikliklerinden bahseden depremzedeler, UGC heyetinden bir an önce yetkililere seslerinin duyurulması talebinde bulundu.
UGC Genel Başkanı Öz, depremde eleştirdiği Başkan Savaş ile bir araya geldi
UGC Genel Başkanı Öz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın çadır kentteki depremzedeleri ziyaret programına katıldı. Başkan Öz, Başkan Savaş’a depremin ilk günlerinde yoğun eleştiriler yöneltmiş ve neden sahada olmadıkları ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştu.
Başkan Öz, Başkan Savaş’ı geç de olsa saha da görmekten duydukları memnuniyeti ifade etti. Başkan Savaş da kendilerinin de çok kayıpları olduğunu ifade ederek artık görevinin başında olduğunu belirtti.
Başkan Öz, Antakya da yaşayan depremzedelerin istekleri hakkında Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ile birçok kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
UGC Heyeti sahadaki gazetecilerin de taleplerini dinledi
UGC Heyeti Hatay’ın farkı yerlerinde gazeteciler ile bir araya gelerek gazetecilerin talep ve isteklerini dinledi. Gazeteciler UGC’den, şu anda sahada sürdürdükleri görevlerini devam ettirebilmek için Hatay’ın çeşitli yerlerinde kendi kullanımlarına yönelik, sürekli internet bağlantısı bulunan ve çalışmaya uygun konteynerlerin yerleştirilmesi talebinde bulundular. Gazeteciler Hatay’da depremlerden sonra yeni bir sürecin başladığına ve bu sürecin yakından takip edilmesinin gerekliliğine dikkat çektiler.
UGC Genel Başkanı Öz ise yaptıkları ziyaret ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “ Depremden en çok etkilenen iller arasında olan Hatay iline depremin 18.gününde elektrik verilmeye başlandığını öğrendik. Depremin 19. günü olan 20 Şubat 2023 akşamı Hatay Defne merkezli 6.4 ile Hatay Samandağ merkezli 5.8 depreminde yine Hatay ilinin alt yapısında oluşan zarardan dolayı Hatay il genelinde tekrar elektrik kesintisi uygulanmaya başlandı.
Deprem üssü Defne olan 6.4’lük Hatay depreminde, Hatay ilinde yıkılmayan binalar da yıkıldı. Deprem çadırı bulamayan ve hasarlı evlerinde yaşayan bazı vatandaşların depremde enkaz altında kaldığı ve can kaybı ile birlikte yaralı sayısının arttığını da öğrendik.
Şu anda bölgede yaşam şartları zor ve ağır. Bölgede barınma konusu hala çözülmüş değil. Özellikle tarafıma hala çadır ile ilgili ciddi sayıda talepler geliyor. Saha da ciddi anlamda çadır eksikliği var. Bunların biran önce giderilmesi için yetkililere sesleniyorum.”
Başkan Öz ayrıca Defne Çadır Kent’te 7/24 depremzedelere hizmet verme çalışmalarını yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve ekipleri, AFAD ve askerlere depremzedeler adına teşekkür etti.
Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Heyeti’nin deprem bölgesindeki izlenimleri ve en çok yaşanan sıkıntılar ile ilgili yetkililere duyurmak istedikleri şöyle,
1-Deprem çadırları konusunda eksiklikler çok.
2- Deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapılasıya kadar konteynır kentlerin ivedi olarak oluşturularak depremzedelere tahsis edilmesi gerekiyor.
3-Sağlık hastalıklardan korunmak için hijyene çok önem verilmesi gerekiyor.
4-AFAD çadırları Kızılay’ın çadırlarından yaşam alanı olarak çok güzel. Kızılay öncelikle bundan sonraki yapacağı çadırlarda AFAD çadırları kalitesinde bol bol çadır yapmalı ve stoklamalıdır.
6 - 11 ili etkisi altına alan depremde Kızılay çadır üretimi ve stoklama açısından sınıfta kalmıştır. Bundan sonraki 7/24 çadır üretimi yapacağı bir ortamı Kızılay hazırlamadır.
7- Elektrik üreten jeneratör sayısı artırılmalıdır.
8-Doğu illerinde meydana gelen büyük depremin 18.gününde bile çadır temin edemeyen çok büyük sayıda depremzedeler vardır.
9-Acilen Türkiye’de Doğal Afetler Bakanlığı kurulmalıdır.
10-Her ilin üniversitelerinde mezun olup ta iş bulamayan öğrenciler için Doğal Afetler Bölümü açılmalı ve bu bölümlerde öğrenci yetiştirilmeli ve mezun edilmelidir.
11- 81 ildeki tüm belediyeler ve bakanlıklar, Doğal Afetler Üniversitesinden mezun olan öğrenciler için tüm teknolojik ürünler ile donatılmış çalışma ve tatbikat ortamları yaratmalıdır. Böylece, Türkiye’nin her yerinde meydana gelebilecek deprem veya doğal afetlere karşı hazırlıklı bir Türkiye modeli oluşturulmalıdır.