Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, operatörlerin fiyat artışını Meclis’e taşıdı
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, mobil iletişim operatörlerinin son dönemde tarife ve paket fiyatlarına yaptığı fahiş fiyat artışı ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. Operatörlerin sunduğu paketlerde yaşanan artışlara vurgu yapan Demir, ekonomik kriz ortamında vatandaşların artan fiyatlar karşısında ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti.
“VATANDAŞLARIMIZI ETKİLİYOR”
Doğan Demir’in Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı: “Özellikle son yıllarda Türkiye’deki iletişim operatörlerinin sunduğu tarife ve paket fiyatlarının hızla yükseldiği görülmektedir. Mobil iletişim ve internet hizmetleri, halkın temel ihtiyaçları arasında yer almakta ve bu hizmetlerin aşırı pahalı hale gelmesi, vatandaşlarımızı ciddi şekilde etkilemektedir. Vatandaşların bütçeleri üzerinde artan baskı, ekonomik zorluklar karşısında daha fazla hissedilmektedir.
‘ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’
Vatandaşlarımızın, dünya ülkelerine kıyasla en düşük hızda internete ve sürekli aksayan çekim gücü hizmetine karşın en yüksek tarife ücretlerini ödemesi tam anlamıyla bir adaletsizliğe dönüşmüştür. Her yıl yeni taahhüt dönemi ile birlikte fiyatlarda yüzde 100’den fazla olan artışın önüne geçilmeli ve iletişim operatörleri fiyat/performans yönünden ivedilikle denetlenmelidir.
Bu bağlamda;
1. Türkiye’deki iletişim operatörlerinin tarife ve paket fiyatlarının artış nedenleri nelerdir? Bu artışların kontrol altına alınması için herhangi bir düzenleme veya denetim mekanizması mevcut mudur?
2. Türkiye, GSM ve internet hizmetleri açısından Avrupa ve diğer dünya ülkeleri ile kıyaslandığında fiyat açısından hangi konumdadır?
3. Vatandaşların özellikle mobil internet ve iletişim hizmetlerine erişimde yaşadıkları zorluklar ile ilgili bakanlığınıza ulaşan şikâyet sayısı nedir? Bu şikâyetlerin çözümüne yönelik ne gibi adımlar atılmaktadır?
4. Mobil iletişim ve internet hizmetlerinin daha erişilebilir olması için alternatif politikalar veya destek paketleri sunulması planlanmakta mıdır? Özellikle dar gelirli aileler ve öğrenciler için daha uygun fiyatlı tarifeler sağlanması adına bir çalışmanız var mıdır?
5. İletişim operatörleri arasında rekabetin artırılması ve tüketicilerin daha uygun fiyatlarla hizmet alabilmesi için yapılması gereken düzenlemeler nelerdir?
6. İletişim altyapısının iyileştirilmesi, daha düşük maliyetli hizmet sunulabilmesi ve kırsal bölgelerde iletişim altyapısının geliştirilmesi için yapılan yatırımlar nelerdir?”