CHP’li Nail Çiler’den İhracatçının Kur Mağduriyetine Dair Soru Önergesi: “Firmalar Maliyetine İhracat Yapıyor!”

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, döviz kurunun enflasyon karşısında yetersiz kalmasının ve yüksek finansman maliyetlerinin ihracatçıyı zora soktuğunu belirterek Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sundu.

İhracatçıların, mevcut ekonomik koşullar altında kâr marjlarının hızla düştüğünü ve rekabet gücünü kaybettiklerini vurgulayan Çiler, “Birçok firma, neredeyse maliyetine ihracat yapıyor. Bu sürdürülebilir değil,” diyerek kur politikasının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kur Politikası ve Kârsız İhracat Gündemde Çiler önergesinde, durağan döviz kuru ve artan üretim maliyetlerinin ihracatçıya yük bindirdiğini belirterek şu sorulara yanıt istedi:

1. 2024 ve 2025 yıllarında ihracatçı firmaların kârlılığına dair elinizde veri mevcut mu?

2. Enflasyonla uyumsuz kur politikası ihracatçıyı nasıl etkiledi, bu konuda bir çalışma yapıldı mı?

3. Dış ticarete dayalı büyüme hedefinin sürdürülebilirliği açısından kur politikasında değişiklik öngörülüyor mu?

4. Kârsız ihracat yapan firmalar için yeni finansman ya da teşvik planı var mı?

5. 2025 yılı içinde ihracatçıya sunulacak yeni destek veya kredi paketleri nelerdir?

Sanayi ve İhracat İçin Acil Eylem Gerekiyor İhracatçının sadece kurlardaki durağanlıkla değil, aynı zamanda yüksek kredi faizleri ve artan girdi maliyetleriyle de mücadele ettiğini belirten Çiler, “Sanayici üretim yapamıyor, ihracatçı kâr edemiyor. Bu ortamda ihracat desteklenmezse büyüme hedefi hayal olur” ifadelerini kullandı.

Ekonomide ihracatın lokomotif rolüne dikkat çeken Çiler, hükümeti “cezalandırıcı değil, teşvik edici” politikalara davet etti.