TBMM’de, Gelecek Partisi Milletvekili Doğan Demir’den “Huzurevlerine Yapılan Zamlar” İçin Soru Önergesi
Huzurevleri ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinde dikkat çekici bir ücret artışına gidildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle ücretlerdeki zam oranları yüzde 300 ile yüzde 360 arasında değişirken, tek kişilik odaların fiyatı 10.000 TL'yi aştı. Bu keskin artışa haliyle tepkiler de gecikmedi.
TBMM’de, Gelecek Partisi Milletvekili Doğan Demir’den “Huzurevlerine Yapılan Zamlar” İçin Soru Önergesi verdi.
Gelecek Partisi Milletvekili Doğan Demir, ''TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince saygıyla talep ederim. 11.09.2024
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından huzurevi ücretlerine yapılan %300 ila %360 oranındaki zam, huzurevlerinde kalan birçok yaşlı vatandaşımız ve onların aileleri için ekonomik olarak büyük bir mağduriyete yol açmıştır. Özellikle dar gelirli ve emekli vatandaşlarımızın bu ücret artışları karşısında büyük bir ekonomik yük altında kalması ve huzurevi hizmetlerine erişimlerini engellemektedir.
Huzurevlerinde kalan yaşlılar için A sınıfı tek kişilik oda ücretlerinin 3.551 TL’den 10.652 TL’ye, çift kişilik odaların 3.110 TL’den 9.331 TL’ye ve tek kişilik süit odaların 4.834 TL’den 17.336 TL’ye yükselmesi, ekonomik olarak en kırılgan kesimlerden biri olan yaşlı bireylerin sosyal yaşamlarını sürdürebilmelerini daha da zorlaştırmaktadır. Bu artışlar birçok ailenin bakım süreçlerinde büyük bir ekonomik zorluk yaşamasına neden olacaktır.
Bakanlık tarafından yapılan zamların gerekçesi, yaşanan mağduriyetlerin nasıl giderileceği ve bu hizmetlerin daha erişilebilir hale getirilmesi için atılacak adımlar hakkında bilgi verilmesi ve yaşanacak mağduriyetlere yönelik tedbir alınması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından huzurevi ücretlerine yapılan %300 ila %360 oranındaki zamların gerekçesi nedir? Bu artışın ekonomik ve sosyal boyutları dikkate alınmış mıdır?
2. Zamlar nedeniyle huzurevinde kalan vatandaşlarımızın ve onların ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri gidermek için Bakanlığınızca planlanan herhangi bir destek veya yardım programı mevcut mudur?
3. Huzurevlerine erişimi zorlaşan dar gelirli ve emekli vatandaşlar için Bakanlık, daha uygun fiyatlı huzurevi hizmetleri sunmayı planlamakta mıdır? Bu konuda ne tür önlemler alınacaktır?
4. Bakanlık, huzurevi ücretlerine yapılan bu zamların etkilerini hafifletmek amacıyla sosyal yardım veya destek paketleri geliştirmeyi planlamakta mıdır? Eğer planlanıyorsa, bu desteklerin detayları nelerdir?
6. Huzurevleri hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve yaşlı bireylerin sosyal refahının artırılması için Bakanlığınızın 2024 yılı için belirlediği stratejik planlar nelerdir?